Project CHIRP
Onderzoek naar
achteruitgang Scholekster
02-09-2017


In de loop van augustus zijn er opnieuw een aantal van de in de winter 2016-17 gezenderde scholeksters teruggekeerd naar Vlieland of de Waddenzee. De meest verassende binnenkomst was van scholekster RR-CQLC (zender 5440), die de zomer in Rusland heeft doorgebracht! Opmerkelijk is dat het gaat om een jong mannetje, geboren in 2016. In plaats van rond de Waddenzee te blijven besloot de vogel direct in zijn eerste jaar over een afstand van ongeveer 2200km te trekken! In Rusland verbleef RR-CQLC aan de Witte Zee in de deelrepubliek Karelië (grenzend aan Finland). In totaal zitten nu 11 van de 20 (in winter 2016-17) gezenderde scholeksters op of in de buurt van Vlieland.


Voorjaarstrek van scholekster RR-CQLC

Dankzij de inspanningen van aflezers is ook van 3 andere gezenderde scholeksters bekend waar ze verblijven. Wiepke (RR-CZLY, zender 5444) werd door Bart Ebbinge gezien op Rottum. Dit volwassen vrouwtje verbleef vorige winter ook al grotendeels op Rottum, zoals uit de zendergegevens bleek. Wiepke is vernoemd naar de schrijfster van het boek “Ik ben van Rottum”. Op Griend werd Esther (RB-CLLB, zender 5452) afgelezen door Benjamin Gnep. Dit volwassen vrouwtje was al sinds december 2016 spoorloos en heeft na het zenderen slechts één keer contact gemaakt met het antennenetwerk op de Vliehors. Tenslotte vond Wim Tijssen scholekster Dirk (RB-CLLN, zender 5443), de naam te danken aan Dirkendag, terug in het Balgzandgebied.


Ringaflezingen Wiepke, Esther en Dirk.

Minimaal 14 van de 20 in winter 2016-17 gezenderde scholeksters verblijven momenteel in de Waddenzee. De locatie van de 6 andere scholeksters is nog niet bekend, maar mogelijk komen deze scholeksters snel weer op de radar wanneer ze Vlieland bezoeken of afgelezen worden op een andere plek in de Waddenzee.

Formulier haalt reacties op...