Project CHIRP
Onderzoek naar
achteruitgang Scholekster
29-06-2017


Binnen het CHIRP-onderzoeksprogramma ontwikkel ik een populatiemodel dat gericht is op het kwantificeren van de overlevingskansen in verschillende gebieden en van de migratie tussen het binnenland en het kustgebied. Hiervoor gebruik ik alle waarnemingen van gekleurringde scholeksters die waarnemers hebben ingevuld op Wadertrack. Met de zogenaamde ‘Capture-Mark-Resighting’ methode schat ik de kans op het zien van een gekleurringde scholekster en vervolgens overleving en migratie. Bij deze analyses komen veel aspecten kijken, zoals hoeveel mensen op zoek zijn naar scholeksters in verschillende gebieden en seizoenen.

Volgende week ga ik naar de EURing conferentie in Barcelona, waarvoor ik onderstaande poster heb gemaakt. De poster beschrijft de eerste stappen in het ontwikkelen van het model en de conferentie biedt een uitgelegen kans om de analyses van geringde dieren te bespreken met experts uit de hele wereld. De poster toont ook de eerste resultaten van mijn onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De overleving verschilt tussen zomer en winter en ook tussen gebieden. Maar er zijn zeker nog onzekerheden, onder andere doordat er grote verschillen zijn in de waarnemingsinspanningen tussen gebieden en seizoenen. Een scholekster in de oostelijke Waddenzee heeft bijvoorbeeld een grote kans om gezien te worden in de zomer maar een kleine kans in winter. Bijna alle scholeksters migreren aan het eind van de zomer van het binnenland naar de kust. Veel scholeksters migreren naar de westelijke Wadden en waarschijnlijk ook naar het oosten, maar die worden dus minder teruggemeld. Een deel van de scholeksters gaat dus naar een "niet-waarneembare" plek (dus een plek waar om wat voor reden relatief weinig tot geen waarnemingsinspanning is), hetgeen zowel binnen Nederland als in het buitenland kan zijn. De belangrijkste constatering is echter dat er ondertussen een enorme schat aan data is verzameld door alle scholeksterwaarnemers!

Uw waarnemingen zijn belangrijk voor het verbeteren van het begrip van de overleving, broedsucces en overleving van de oestercatchers. Dank u voor al uw inspanningen en ik zal u op de hoogte houden van de ontwikkeling omtrent het populatiemodel.

Andrew AllenFormulier haalt reacties op...