De betekenis van snavelkleur en oogkleur bij scholeksters wordt tijdens CHIRP onderzocht. Tijdens de wintervangsten worden daarom alle koppen van de gevangen scholeksters gefotografeerd. Afgelopen winter zijn er van 200 vogels foto’s gemaakt en komende winter zullen er nog meer volgen. Het maken van de foto’s gebeurt in een speciale fotobox, waarin de kop van de scholeksters van links, rechts en boven gefotografeerd kan worden. Hiervoor zit er in de kist belichting en gaten waar de camera door kan, zodat er van alle kanten gestandaardiseerd gefotografeerd kan worden.
De foto's worden genomen in een speciale fotobox.
Computerwerk
De kleuren van de snavel, de ogen en de veren worden van elke vogel gemeten. De foto’s worden daarom op de computer met een programma gestandaardiseerd en geanalyseerd. Voor de standaardisatie hangen er in de fotobox waar de scholeksters worden gefotografeerd een aantal referentiekaarten met zwart, wit en grijs. Door de foto op basis van deze kleuren te standaardiseren kan de exacte kleur van de snavel, ogen en veren bepaald worden.
Kleurvariaties
Bij scholeksters is er niet alleen veel kleurverschil tussen de jonge en volwassen vogels, maar ook binnen de leeftijdsgroepen is er veel variatie. De ene snavel kan bijvoorbeeld meer oranje zijn dan de ander en bij jonge scholeksters hebben sommige vogels bruinere snavels dan andere vogels. Met behulp van de foto’s willen we analyseren waar deze verschillen in kleur mee te maken hebben. Aan het einde van het project hopen we te weten of de conditie, het geslacht en de leeftijd van deze scholeksters in verband staan met de intensiteit van de kleuren.
In de volgende afbeeldingen staan voorbeelden van foto’s waarbij de variatie in kleur bij jonge en volwassen scholeksters in beeld is gebracht.