Waar worden kleurringen tijdens CHIRP voor gebruikt?
Er wordt gebruik gemaakt van kleurringen om te achterhalen of een slechte conditie in de winter gevolgen heeft voor het broedsucces. Vogels worden in de winter gevangen om te bepalen wat hun lichaamsconditie is. Dan worden ze ook geringd met kleurringen zodat dezelfde dieren in de zomer kunnen worden teruggevonden; veel scholeksters migreren namelijk van het overwinteringsgebied aan de kust naar het binnenland om te broeden. Omdat we natuurlijk niet weten waar de dieren precies heen trekken is het voor ons erg belangrijk om hulp te krijgen bij het vinden van gekleurringde scholeksters.
Hoe lees ik kleurringen af en waar voer ik het in?
In het begin is het het makkelijkst om een goede (scherpe) foto van de scholekster(poten) te maken. Als dat niet mogelijk is noteer dan goed op welke poot welke kleur ring zat en met welke inscriptie. Op de website www.wadertrack.nl kan je de door jou waargenomen scholekster ring combinatie invoeren. Er zijn twee manieren om de kleurringgegevens in te voeren. Een handige manier is om gebruik te maken van de kleurcodekiezer, waarbij aangegeven kan worden wat voor ringen er om welke poot zaten. De kleurcodekiezer maakt dan een lange code aan in de zogenaamde BTO notatie. Bij de meeste ringsystemen hoort echter ook een korte notatie, die handig is in het veld voor ervaren waarnemers. Op de website van Wadertrack vind je gedetailleerde uitleg over de gebruikte ringen en de regels voor de notaties. Er is sinds kort ook een nieuwe BirdRing App voor smartphones, waar je je ringgegevens direct in het veld makkelijk kan invoeren.
De handige kleurcodekiezer op het invoerportaal van Wadertrack
Hoe werkt het nieuwe kleurringschema?
Het is even wennen: Twee gekleurde ringen op elkaar op de tarsus en kleurringen met cijfers. Dat zijn de belangrijkste veranderingen bij het nieuwe ringsysteem dat tegelijkertijd met de start van CHIRP is ingevoerd. Het kleurringschema kenmerkt zich doordat vogels op beide tarsi één teken-ring hebben met een letter of cijfer en daarnaast op één van de tarsi een kleine kleurring (marker) direct boven de teken-ring. De korte notatiecode is vergelijkbaar met het oude systeem, maar krijgt vooraan altijd een extra B (van Below of Beneden) die duidt op de positie van de kleine kleurring.
Uitgebreide informatie over het nieuwe ringsysteem is binnenkort beschikbaar op Wadertrack.
Hieronder een voorbeeld van een ringcombinatie en korte notatiecode voor zowel het oude als het nieuwe systeem:
Oude kleurringschema
LR-CAOP
Nieuwe kleurringschema
BRR-CAOP
Lees kleurringen af op de sozen!
In maart zijn veel scholeksters te vinden op zogenaamde sozen waar ze een tijdje blijven om te poetsen, ruzie te maken en de liefde te bedrijven (scholeksters copuleren naar schatting 700 keer voor het eerste ei wordt gelegd). Vermoedelijk krijgen de teruggekeerde dieren zo een beeld van wie er allemaal nog leeft en vooral ook wie niet is teruggekeerd en misschien in de winter is overleden. Of dat de belangrijkste functie is van een soos kunnen we niet bewijzen, maar door overdag de sozen te bezoeken kun je wel een goede indruk krijgen van welke gekleurringde scholeksters gebruik maken van die soos. Daardoor weten de onderzoekers in welke regio de door jou gevonden scholekster gaat broeden en kunnen er later in het jaar parameters van broedsucces worden gemeten.
Onderaan vind je een kaart met sozen (in het binnenland) en hoogwatervluchtplaatsen (HVPs langs de kust), waar in februari en maart 2013 t/m 2016 minstens 25 scholeksters zijn waargenomen. We hebben hierbij gegevens van waarneming.nl en slaapplaatstellingen van Sovon in één kaart samengevoegd. Dit zijn dus mooie indicaties van waar ook dit jaar scholeksters kunnen zitten. Je kunt daarmee een soos of HVP in jouw buurt zoeken. Door op de locatie te klikken krijg je ook informatie over de waargenomen aantallen scholeksters. De meeste sozen in het binnenland worden vanaf eind februari of begin maart en tot in april gebruikt. Succes en veel plezier bij het aflezen van de ringen!
Help mee en zoek gekleuringde scholeksters bij de soos in jouw omgeving!
Vind de gezenderde scholeksters in het binnenland: Dit zijn de kleurringcombinaties!
Deze winter zijn er 20 scholeksters op de Vliehors (Vlieland) naast kleurringen ook met een GPS-tracker uitgerust. Deze GPS-trackers kunnen helaas alleen worden uitgelezen door het antennenetwerk op Vlieland waardoor het terug vinden van deze vogel in de binnenlandse broedgebieden een grote uitdaging wordt. Ben jij de eerste die een scholekster met zender in het binnenland terugvindt? Dan mag jij deze scholekster een naam geven! Die naam zal onderdeel worden van de life history van de vogel. Check de ringcombinaties van de gezenderde scholeksters hieronder: